Denna sida på svenska This page in English

Installera skrivare på egen dator

Om du behöver mer kontroll över hur utskrifterna görs, eller om de andra metoderna av någon anledning inte fungerar så kan du prova att installera skrivaren på din egen dator. Det ger som sagt mer detaljerad kontroll över dina utskrifter, men det är inte helt enkelt att få till rätt.

Prova gärna de andra metoderna först!

Förutsättningar

Vi garanterar inte att ni lyckas med utskrifter direkt från egen dator till våra skrivare. Vi kan inte heller garantera resultatet när ni skriver från egen dator. Vi försöker hålla dessa instruktioner aktuella och vi vet att många lyckas, dock ej alla. Om det ej lyckas så försök att skapa en pdf på din egen dator så kan du sedan flytta den till en universitetsdator och skriva ut därifrån.

Instruktioner för Windows-datorer:

1. Datorn måste vara ansluten till Lunds Universitets nätverk när detta görs, samt när man skriver ut.
  2. Öppna "Enheter och skrivare" ("Devices and Printers"). För att hitta det, tryck på Windowstangenten och skriv Enhet.....
  3. Klicka på "Lägg till en skrivare" ("Add a printer").
  4. Klicka på "Skrivaren jag vill använda finns inte med i listan" ("The printer that I want isn't listed").
  5. Välj "Välj en delad skrivare efter namn" ("Select a shared printer by name")
  6. Du skall nu skriva in lämplig adress som pekar på den skrivarkö som du är ute efter.
    Skriv in följande i ”URL:”  (OBS. "serverName" och"shareName" hittar du i tabellen längre ner.)
    \\serverName\shareName
    exempel:
    \\luprint.net.lth.se\canon

7. Fyll  i ”Namn:” : med något som känns vettigt för dig (tex  "Canon på LTH").
  8. När du knappat in rätt skrivare och trycker Enter så frågar Windows efter inloggningsuppgifter.  Här skall du använda ditt LUCAT-ID eller ditt Student-ID samt lösenord. Observera, du skall skriva in "uw\"  före ditt användarnamn.
    Exempel:  uw\pp4466hh
  9. Du kan också få en fråga om du litar på webprint-servern och vill installera drivrutiner till skrivaren. Svara ja.
  10. Fundera på om du vill ha denna skrivare som "Standard"-skrivare eller inte.
  11. Klicka klart så är du klar.
  12. Vi rekommenderar starkt att du även installerar PaperCuts klient.  Om du är kopplad till mer än ett kostnadsställe så är det dessutom ett måste. Se www.print.lu.se/papercut/att-skriva-ut/vaelja-kostnadsstaelle/

Instruktioner för Mac-datorer

Vi har nu ett skript som kan hjälpa dig att installera skrivare på din Mac: se här!

Mac OS 10.7 to 10.13

Denna metoden fungerar bara med 10.7 och nyare! (Under äpplet längst upp till vänster hittar ni "Om den här datorn"...)

1. Du behöver vara uppkopplad mot Lunds Universitets nätverk (t.ex. Eduroam) för att det här skall fungera.
  2. Se till att du har fräscha drivrutiner, kör "Programuppdateringar". Troligen behöver ni även gå till skrivartillverkarens sida för att hämta de senaste ppd-filerna. De är inte alltid förinstallerade på Macen. Ni kan hitta fram genom denna sida hos Apple-support, eller kanske enklare genom att googla "skrivarmodellen+Mac+driver". Här kommer några länkar för att snabbt hitta till några av de aktuella skrivarmodellernas drivrutiner genom att klicka på respektive namn: Canon, Ricoh (modell 4501) och HP (kan lätt hända att dessa länkar bryts).
  3. Radera alla Universitets-skrivare ni försökt och misslyckats med (Systeminställningar.../ Skrivare och skanner)
  4. Radera allt i Nyckelhanteraren (Program/Verktygsprogram/Nyckelhanteraren) som har med Universitets-skrivare att göra.
  5. Skapa ny skrivare i ”Systeminställningar: Skrivare och skannrar”
  6. Tryck +
  7. Klicka ”Avancerat” (om du inte hittar "Avancerat" så ctrl-klicka i verktygs-delen, välj "Anpassa verktygsfältet" och lägg till kugghjulet).
  8. Välj ”Typ: Windows printer via spoolss”
  9. Välj ”Enhet: Annan enhet”
  10. Du skall nu skriva in lämplig adress som pekar på den skrivarkö som du är ute efter.

Skriv in följande i ”URL:”  (OBS. "serverName" och "shareName" hittar du i tabellen längre ner.)
    smb://serverName/shareName
    exempel:
    smb://luprint.net.lth.se/canon

11. Fyll  i ”Namn:” och ”Plats:” med något som känns vettigt för dig (tex  "Jobbskrivare"eller "LTH").
  12. Välj rätt skrivardrivrutin i ”Skriv ut med”.  (Välj ”Välj skrivarprogramvara…” och använd sökfunktionen). Om du inte hittar drivrutin till aktuell skrivare så läs punkt 2 igen. OBS. Läs på skrivaren för att se vilken skrivarmodell det är. Man kan också välja att använda "Allmän Postscript-skrivare" (Generic Postscript), man kommer inte åt alla skrivarnas finesser, men det fungerar.
  13. Klicka ”Lägg till”
  14. Du kan nu skriva ut till den här skrivaren. Första gången du skriver ut skall du få en fråga om användarnamn och lösenord. Här skall du använda ditt LUCAT-ID eller ditt Student-ID samt lösenord. Observera att du måste lägga till domänen före inloggningsnamnet.   "uw\inloggningsnamn"
  15. Till exempel:
    uw\fg3344kr
    superhemligt
  16. PS. Du skriver backslash \ genom att hålla ner skift och alt-tangenterna och trycka på 7.
  17. Om du är kopplad till mer än ett kostnadsställe så måste du dessutom installera PaperCuts klient för att kunna skriva ut. Se www.print.lu.se/papercut/att-skriva-ut/vaelja-kostnadsstaelle/

Vilket serverName och shareName skall jag använda?

SkrivartypserverNameshareNameKommentarer
Alla Canonluprint.net.lth.se canon Kan bara skriva till Canon-skrivare, leta själv upp modell/drivrutin
Alla skrivare lthprint.net.lth.se papercut Kan inte ställa in mer avancerade alternativ. Använd drivrutinen "Generell Postscript"
Ricoh i A-huset LTH printa.net.lth.se ricoh Kan bara skriva till Ricoh-skrivare i A-huset, leta själv upp modell/drivrutin