lu.se

Print

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Färghantering

Denna sida försöker ge en introduktion om hur man beter sig för att färgen på utskriften skall likna färgen man ser på skärmen så väl som möjligt.

Bakgrund

Hur man än gör så kommer färgerna på utskriften aldrig att vara identiska med färgerna i verkligheten, på skärmen, eller så som man tänkte sig dem. Detta beror helt enkelt på att digitala kameror, skanners, bildskärmar och skrivare (i kombination med papperet) har olika förmåga att återge färger. De har alla olika omfång (kallas "gamut") av färger som de klarar att återge. För att man som användare skall "känna igen" färgerna så bra som möjligt så behöver färgerna justeras enligt en standard varje gång de skall visas eller skrivas ut. Detta görs med så kallade profiler som antingen kan vara standardiserade för tex en viss modell av skrivare , eller som kan skapas specifikt för tex. ett visst exemplar av en skrivare som använder en viss sorts papper. Den senare typen av profil är betydligt mer exakt än de standardiserade. 

Det är inte bara profilen som styr hur färgerna omvandlas, ibland kan man välja så kallat "Rendering intent", länken nedan förklarar det hyfsat.

Vidare kan "transparency" ställa till det en hel del när man använder flera lager. Läs följande för att bli klokare (och duktigare):

Våra skrivare

Några få av våra skrivare har individuella färgprofiler. De måste i vissa fall väljas manuellt, i vissa fall finns de kopplade till skrivaren i Windows.

SkrivareTyp av profilProfilnamnKommentarer
HP Designjet Z3200ICCLTHZ3200ps_Coala_Photo_Satin_240Läs på sidan om storformatskrivare
HP Designjet Z6200ICCLTH_A0_Z6200ps_CoalaMattCoated120gLäs på sidan om storformatskrivare

Våra bildskärmar

Egentligen borde även bildskärmarna kalibreras, men i vår miljö finns det flera problem som gör det praktiskt svårt att få ett förutsägbart resultat. Vi kan inte låsa skärmarnas inställningar och vi kan inte styra rummets belysning (tex dagsljus). Därför kan vi bara ge följande råd. (Inställningarna gör ni med fysiska knappar på själva skärmen).

  • Lenovo-skärmar: Factory default.
  • HP 2275-skärmar: Ställ in sRGB-läget.
  • HP Z24-skärmar: Factory default.
  • Dell-skärmar (Massilia och Laudanum på KC): Se till att de har factory default-inställningar.