lu.se

Print

Lunds universitet

Betalning, konto

För anställda

 • Anställdas utskrifter kräver ingen koppling till konto. Om man har dubbla anställningar ges möjlighet att välja kostnadsställe. Kostnaderna läggs automatiskt på avdelningar resp institutioner, beroende av respektive fakultets rutiner.
 • Det krävs att man har ett Lucat-konto för att kunna skriva ut. Kontakta Lucat-ansvarig på din avdelning eller närmaste chef om du saknar Lucat-id.

För studenter

 • Om du undrar över vad som hände med ditt PayEx-konto; se sista stycket på denna sida!

För att kunna skriva ut krävs att det finns pengar på kontot eller att ni har kopplat ett Visa/Mastercard till kontot.

Det finns två olika möjligheter att betala utskrifterna, det går att blanda metoderna :

 • Koppla ditt konto/kredit-kort till PaperCut: se nedan. Den absolut smidigaste och billigaste metoden.
 • Köpa värdebevis: se nedan. Pengar som stoppats in på detta sätt kan inte betalas tillbaka, de kan endast användas för utskrifter.

Registrera kontokort

 • Du registrerar ditt kontokort genom att logga in på Portalen och välja "Visa / Mastercard".
 • Om du vill byta vilket kort som är kopplat till PaperCut så går du in och kopplar det nya kortet. Det senast kopplade kortet är det som används.
 • När man registrerar sitt kort dras 1 kr från kortet. Den kronan används sedan vid utskrift.
 • Om du inte vill koppla ditt vanliga kort så kanske du kan fundera på att skaffa ett förbetalt kort. Se Mastercard prepaid.

När du kopplat ett kort så sker detta när du skriver ut:

 • Kostnaden dras direkt ifrån ditt lokala utskriftskonto om det står på plus (dvs om du betalat in med värdebevis).
 • När skulden blir mer än 50 kronor så dras aktuell summa från ditt kontokort direkt.
 • Om det inte gjorts några utskrifter under en längre tid så dras aktuell skuld från kontokortet. Detta innebär att pengar kan dras från ditt kontokort upp till fyra månader efter din senaste utskrift.
 • Om det inte finns täckning på ditt kontokort så kommer dina möjligheter till utskrift att stängas av. Vi kontrollerar varje morgon i tre dagar om det finns täckning och så snart skulden reglerats kan du skriva ut igen. Om du inte fyllt på ditt konto inom dessa tre dagar så måste du först fylla på ditt bankkonto och sedan logga in på Portalen och välja "Visa / Mastercard" och på nytt koppla ditt kort till PaperCut. Du kan självklart alternativt täcka skulden genom att betala in med värdebevis. 
  Om eventuell skuld ej reglerats när du slutar vid universitetet kan vi skicka ut en faktura.
 • Du kan följa vad som hänt i loggen "Transaktionshistorik" i Portalen.

Värdebevis

Om du inte har något kort som fungerar att koppla kan du köpa värdebevis. Det blir lite dyrare och vi kan inte återbetala pengar som satts in på kontot.

 • Läs vår guide för att komma igång med värdebevis.

Gamla konton

PayEx

Payex kommer att lägga ner den tjänst vi  tidigare använde. Därför slutar Lunds Universitet att använda deras tjänster i samband med byte till nytt utskriftssystem HT17. Pengar på PayEx-konton har Lunds Universitet ingen kontroll över. 

De studenter som har pengar kvar på PayEx kan få pengarna återbetalda genom att begära det från PayEx. Detta är kostnadsfritt från och med 2017-12-01. För mer information så gå till wallit.payex.com. Vi har en guide för hur du gör för att begära tillbaks dina pengar.

LTH:s lokala utskriftskonto

På LTH fanns ett lokalt utskriftskonto. De studenter som hade pengar i detta system har automatiskt  fått dem överförda till det nya systemet i samband med bytet.

LTH:s gamla utskriftslogg

Du kan fortfarande gå och titta på din gamla utskriftslogg med utskrifterna som gjordes i det gamal systemet. Det kan ibland vara upplysande.
Pcounterlogg, endast fram till 28 dec 2017